Pomůžeme Vám s výběrem správného filtru

Pokud však máte další otázky ohledně filtrů, neváhejte nás kontaktovat

Tvrdost vody 

Tvrdost vody je vlastnost, která vyjadřuje obsah ve vodě rozpuštěných nerostů, nejčastěji se jedná o vápník a hořčík. Její využití má význam jako piné a i užitkové vody a je zdrojem tvroby vodního kamene. Ovlivňuje i chuťové vlastnosti vody.

Tvrdost vody se uvádí jako trvalá a přechodná. Trvalá obsahuje rozpuštěné prvky jako jsou chloridy, sulfidy, dusičnany a křemičitany. Kdežto přechodná obsahuje rozpuštěný hydrogenuhličitan vápenatý, kdy po jeho vysrážení vzniká vodní kámen.

V Čechách se tvrdost vody měřila v tzv.německých stupních. V současnosti se tvrdost vody vyjadřuje v mmol/l, kdy 1 mmol/l odpovídá 5,61 německého stupně. Tato norma byla zavedena nedávno.

Odstranění tvrdosti vody

Tvrdost vody je způsobena přítomností vápenatých a hořečnatých solí. Odstraňuje se buď destilací a nebo změkčením vody tzv.iontovou výměnou.

Voda prochází přes filtr s iontoměničem, což jsou zrnité organické látky nerozpustné ve vodě. Při filtrace se vyměňují kationty, což jsou ionty Ca2+ a Mg2+,  ty se váží na nerozpustný iontoměnič a zaměňují se za kation sodný Na+, který nezpůsobuje tvrdost vody.

Tvrdost vody optimální z hlediska zdravotního

Legislativa neuvádí pro tvrdost vody závazný limit, pouze doporučovanou hodnotu 2 - 3,5 mmol/l. To znamená, že překročení těchto hodnot nezpůsobuje žádné zdravotní riziko. Přednost dáváme spíše vodě tvrdší ze zdravotního hlediska. Hlavní složku tvrdosti vody tvoří vápník a ten nemá v žádném případě negativní vliv na naše zdraví, právě naopak. Pro zdravý růst a k ochraně před odvápněním, se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, jako jsou vápník a hořčík. Pitím vody získáváme nejjednodušším způsobem vápník pro náš organismus.

Vlastnosti tvrdé vody

Vyšší tvrdost vody může zhorčovat senzorické vlastnosti jako je např. tvorba povlaku na hladině kávy nebo čaje. Jak předejít tvorbě nežádoucího povlaku na hladině čaje u tvrdé vody? Jednoduchým návodem je mírné okyselení vody ať již kapkami citrónu či chuťově neutrální kyselinou askorbovou (což je vitamín C) a nebo kyselinou citrónovou (opatrně, jen špetka na litr vody), které lze zakoupit v lékárně.

Doporučení pro domácnosti i firmy

Pokud je vaše voda velmi tvrdá, doporučujeme ji změkčit centrálně změkčovacím filtrem. Náklady za filtr se vám vrátí tím, že vaše spotřebiče, ohřívače vody, kotle a nebo sanitární technika již nebudou zarostlé vodním kamenem a budou pořád jako nové. Nebudete je muset již měnit každé dva roky za nové a vyhazovat peníze za předražené přípravky pro zmírnění tvrdosti vody.


Fotogalerie
příloha
příloha
příloha
příloha



Mohlo by Vás také zajímat: úpravavody.eu | filtracevody.com